Nuorten ja opiskelijoiden YK-päivät Jyväskylässä

Nuorten jokavuotiset YK-päivät järjestettiin tänä vuonna Jyväskylässä 13.–14.11. Tapahtumaan osallistui 100 nuorta ympäri Suomen. Viikonlopun teemana oli Tavoitteena pysyvä rauha.

 

Perjantaiaamuna ilmoittautumisten ja tervetuliaissanojen jälkeen työelämäosion starttasi Antti Mäntymaa kertomalla harjoittelustaan maailman elintarvikeohjelmalla. Mirka Honko jatkoi Antin jälkeen esittelemällä kokemuksiaan kenttätyöstä Kambodzhassa maailman työjärjestön palveluksessa. Työelämäosion päätti YK:n pakolaisjärjestössä työharjoittelussa ollut Anna-Riikka Marttinen.

Sisältöseminaari lähti käyntiin Tuija Sarvin ja Paula Havun yleisellä luennolla YK:sta rauhantoimijana ja Kansainvälisen sovittelun teemavuoden esittelyllä. Sovittelun keskeisimmäksi tavoitteeksi mainittiin pysyvän rauhan saavuttaminen. Rauhantyössä korostettiin sen kokonaisvaltaista jatkuvuutta, mikä ilmenee konfliktinehkäisyn, rauhantekemisen ja -turvaamisen sekä rauhanrakentamisen välisenä suhteena.

Sisältöseminaarin toisen luennon piti Tampereen Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen tutkija Teemu Palosaari, joka käsitteli luonnonvarojen merkitystä konflikteissa. Luennossaan hän korostikin luonnonvarojen roolia sekä konflikteja aiheuttavana että rajoittavana voimana. Hän näki luonnonvarojen kestävän käytön antavan mahdollisuuksia positiivisen rauhan ylläpitoon ja lyhytnäköisen käytön johtavan usein konflikteihin.

Naisista, rauhasta ja turvallisuudesta luennoinut Pirjo Jukarainen on myös Tampereen Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen tutkija. Jukarainen käsitteli yleisesti naisten mahdollisuuksia osallistua rauhanprosesseihin toimijoina niin YK:ssa kuin kriisialueillakin. Mirva Brola jatkoi samalla aiheella kertomalla kokemuksistaan rauhanturvaajana Kosovossa.

Lauantaiaamu alkoi YK:n nuorisodelegaatin, Matti Niemen, esitelmällä toiminnastaan nuorisodelegaattina ja nuorten vaikutusmahdollisuuksista YK:n yleiskokouksessa. Matin luennon jälkeen seurasi johdanto työpajoihin.

Työpajoissa käsiteltiin konfliktitimanttien merkitystä osana Afrikan konflikteja ja Kimberleyn-prosessin merkitystä konfliktitimanttien kaupan rajoittamisessa sekä naisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon ja heidän asemaansa konflikteissa.

Jere Seikkala

Mainokset