Syksyn tapahtumia

TAYK on aloittanut syksynsä vauhdikkaasti monien uusien kasvojen kanssa. 23.9. oli Welcome to Tampere –tapahtuma Koskikeskuksessa, jossa TAYK:illa oli pöytä ja päivystys. Yliopiston Aatemarkkinoilla 30.9. oli runsaasti porukkaa ja TAYK:illa oli tuttuun tapaan maailmankakku, joka teki hyvin kauppansa ja herätti ihastusta. Sähköpostilistaan saatiin runsaasti uusia nimiä. Myös haalarimerkkejä ja kangaskasseja saatiin myytyä.

Ensimmäinen syksyn tutustumisiltama pidettiin 21.9, jolloin tapasimme ensin Café Europassa jutellen ja TAYK:in toiminnasta rupatellen. Mukana oli paljon uusia innokkaita ihmisiä, joista monet on saatu aktiivisesti mukaan toimintaan. Café Europasta siirryimme Niagaraan katsomaan kansainvälisen rauhanpäivän kunniaksi järjestettyä ilmaista elokuvanäytöstä.

Elokuva oli oikeastaan dokumentti The Day After Peace, joka kertoo Jeremy Gilleyn kymmenen vuoden urakasta. Hän halusi saada yhden vuosittaisen päivän, jolloin koko maailmassa olisi aselepo, rauha kaikkialla. Hän sai resoluution läpi YK:n yleiskokouksessa ja eteni vuosi vuodelta pidemmälle. Oli mahtavaa katsoa, kun Jude Law tai Angelina Jolie istuivat Gilleyn sohvalla ja kysyivät: ”What can I do?” Tie ei kuitenkaan ole ollut helppo, mistä kertoo sekin, ettei moni meistä ollut kuullut Gilleyn Peace One Day –hankkeesta. Miten siitä silloin tietäisivät ihmiset, joiden todellisuutta sota on, mutta jotka eivät elä informaatiotulvassa kuten me?

Elokuva oli hyvin koskettava ja ajatuksia herättävä. Se antoi toivoa, mutta osoitti myös, miten vaikeaa meitä on saada rauhaan keskenämme. Yksi dokumentin kohokohtia oli ehdottomasti se, kun Afganistanissa saatiin korkeimmalta Taliban-johtajalta kirjallisena vakuutus, ettei 21.9. vahingoiteta avustustyöntekijöitä, jotka menevät vuoristokyliin rokottamaan pieniä lapsia. Gilley ei ollut tehnyt turhaa työtä.

Elokuvalla ja kampanjalla on omat sivunsa www.peaceoneday.org, joka on ehdottomasti tutustumisenarvoinen. Siellä voi myös katsoa kyseisen filmin, lahjoittaa ja päästä mukaan toimintaan.

Minja Timperi

TAYK ry:n puheenjohtaja ja tiedottaja

Mainokset